Bocuse d’Or: egy lépéssel közelebb
A séfek olimpiájaként számon tartott Bocuse d’Or december 13-i magyarországi elődöntőjén Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és Győrffy Árpád (Kollázs – Four Seasons, Budapest) jutott tovább a döntőbe, valamint a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő Széll Tamás (Onyx Étterem, Budapest) is újra megméretteti magát. Közülük választják majd ki februárban azt, aki hazánkat képviselheti a 2016 májusában Budapesten rendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen.
Írta: Borigo
A Bocuse d’Or elődöntőjébe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzők október 30-án értesültek a feladat feltételeiről, így szűk hat hét állt rendelkezésükre, hogy a szervezők által biztosított fő alapanyagokból kidolgozzák fogásaikat. A fogások kötelező elemei a tokhal, a puy-i lencse, a vaj, a kápia paprika, a szarvasgerincfilé, a hokkaido sütőtök és a birsalma voltak, ezen kívül - bizonyos előre ismertetett szabályokat betartva - bármit fel lehetett használni.
A Bocuse d’Or magyarországi zsűrije számára olyan ételsorokat készítettek a versenyzők, amelyek akár a világ legkiválóbb éttermeiben is megállnák a helyüket, emellett szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltőek. A különböző ízek és aromák közötti harmónia a hasonlóságok és ellentétek közötti egyensúly eredménye. A köztudottan
nehéz alapanyagok ellenére sok ötletes megoldást láttattunk a felszolgált ételek között, volt ahol a köret, volt ahol a húsétel, másnál pedig a látvány volt az, ami valamilyen érdekességgel hívta fel magára a zsűri figyelmét. A tizenegy résztvevő közül a hat továbbjutó versenyző:
Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest),
Szabó László (Sodexo),
Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár),
Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és
Győrffy Árpád (Kollázs – Four Seasons, Budapest), valamint szabadkártyával
Széll Tamás, az Onyx séfje.
Az európai döntőben egyébként
20 ország vesz majd részt: Ausztria, Németország, Belgium, Bulgária, Horvátország, Dánia, Spanyolország, Észtország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Izland, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Egyesült Királyság, Oroszország, Svédország, Svájc és Törökország. Közülük 11 csapat juthat be a végső, lyoni döntőbe, ahol a világ legjobbjai küzdenek majd egymással 5 óra 35 percen keresztül.
Az európai döntő két kötelezően felhasználandó alapanyagának egy-egy olyan kiváló minőségű magyar vadat és halat választottak, ami a verseny után talán könnyebben utat találhat a világ piacaira. A húsétel egy rendkívüli minőségű
szarvasborjúból, a halétel pediga
kecsegéből és annak kaviárjából készül majd. Ezekről egyébként Lyonban, szakértők által végzett tesztelés után döntöttek. A versenyen és a többi rendezvényen kiemelt szerepet kap majd a
magyar bor is.